Nationale campagne ter preventie van urineweginfecties in de gezondheidszorg:

E-learning en kennistest

Urineweginfecties (UWI) zijn één van de meest voorkomende zorggerelateerde infecties bij gehospitaliseerde patiënten waarvoor een antibioticakuur werd opgestart (23.9%, jaar 2017). In 2015 kregen ook 8.4% van de bewoners in een woonzorgcentra een antibioticum voor een UWI. UWI zijn daardoor verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de voorgeschreven antibiotica waarvan het gebruik niet altijd gerechtvaardigd is.

Doel: kennis bijschaven m.b.t. de diagnostiek van UWI, indicaties, materiaalkeuze, kwaliteitsindicatoren en zorgbundels alsmede de zorg bij de aanwezigheid én het verwijderen van een urethrale katheter. Er wordt u verder de mogelijkheid gegeven uw kennis ter zake te testen. De verschillende hoofdstukken bieden kennisvragen aan; waarbij u na ieder antwoord de meest actuele achtergrondinformatie krijgt aangaande de vraagstelling.

Doelgroep: zorgverleners (verpleegkundigen, artsen, …) werkzaam in het ziekenhuis, woonzorgcentra, psychiatrische centra, thuiszorg, en ook verpleegkundigen en artsen in opleiding.

Voorkom urineweginfecties en help het gebruik van antibiotica voorgeschreven voor urineweginfecties te verminderen.

Er zijn twee pistes:

1)     De E-learning “Preventie, beheersing en aanpak van urineweginfecties"

⇒ Duur: 1 uur, beschikbaar via: https://www.health.belgium.be/nl/e-services/e-learning

 

2)     De kennistest “preventie van urineweginfecties”

⇒ Duur: 30 minuten, beschikbaar via https://nl.surveymonkey.com/r/kennistest_UTI_testconnaissances.

U kan de online kennistest tijdens een georganiseerde bijscholing laten invullen of u kan de link verspreiden via e-mail of via het intranet van uw instelling.

 

Voor meer informatie, zie NOSO-info en BeCare magazine.

Consulteer de richtlijn van de Hoge Gezondheidsraad: "Aanbevelingen inzake preventie, beheersing en aanpak van urineweginfecties tijdens de zorgverlening (HGR 8889) (Juli 2017, aangepaste versie mei 2019): https://www.health.belgium.be/nl/advies-8889-urineweginfecties